4.9.06

Kymppitonni blogimerkinnöistä

Blogimerkintöjen jalostaminen kirjaksi on yksi niistä ilmiöistä, joita käsittelen omassa teoksessani. Yksi tällaiseen julkaisemiseen kannustava tekijä on Lulu Blooker Prize - 10 000 dollaria parhaalle blogimateriaaliin perustuvalle kirjalle.

Kilpailuun kelpuutetaan niin fiktio kuin tietokirjallisuuskin. Myös suomalaiset voivat osallistua, mutta teoksen pitää olla englanninkielinen. Kilpailun tuomaristossa on sangen kiinnostavia nimiä, kuten Arianna Huffington ja Paul Jones.

Tarkoituksena on tietysti saada lisää käyttäjiä Lulu.com-palvelulle, mutta kisaan voivat osallistua muutakin kautta teoksensa julkaisseet.

Termille "blook" pitäisi kiireesti keksiä kätevä suomenkielinen vastine. Blokirja? Blopus?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka olisi "Blääh"? No vakavasti puhuen hyvä kirja voi syntyä vaikka kissan kohdusta, alkuperä ei ole tärkeä asia. Epäilen vain, että jos blogittaminen ja kirjallisuus sekaantuvat toisiinsa, kirjallisuus on se, joka toteaa, että hitto kun kustessa kirvelee.

Tuomas Kilpi kirjoitti...

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että bloggaaminen on sangen tuore kirjoittamisen laji. Sen kaunokirjallisen potentiaalin järkevä arvioiminen tässä vaiheessa on IMHO sangen vaikeaa, ellei mahdotonta.

Tuskinpa kukaan olisi 1400-luvulla arvannut, että ritariromaaneista kehittyisi taidemuoto, joka sisältäisi vaikkapa Joycen Ulysseksen.

Toinen näkökulma samaan asiaan: Kirjailijoilla on tapana kirjoittaa, kaikenlaista. Onko "blogittaminen ja kirjallisuus" jotenkin vähemmän elinkelpo sekasikiö kuin "päiväkirjat ja kirjallisuus" tai "kolumnit ja kirjallisuus"?

Kaikki blogit eivät tietenkään ole kiinnostavia kirjallisten arvojensa vuoksi, eikä läheskään kaikkia blogeja kannata julkaista painetussa muodossa.

Siitä huolimatta kaunokirjallisuuden näkökulmasta blogit ovat vain julkaisukanava, yksi leviämisen tapa lisää. Jos kirjallisuus on virus, niin se elää ja porskuttaa myös blogosfäärissä.